Sightseeing in Yulin - Reisverslag uit Yulin, China van Mayke Helder - WaarBenJij.nu Sightseeing in Yulin - Reisverslag uit Yulin, China van Mayke Helder - WaarBenJij.nu

Sightseeing in Yulin

Blijf op de hoogte en volg Mayke

08 Oktober 2012 | China, Yulin

Omdat ik al een tijdje niet op mijn blog heb geschreven, een snelle update van de weken voor de vakantie. Deze periode heb ik wat sightseeing gedaan in Yulin om de stad beter te leren kennen.

Hotspots in Yulin
Mijn favoriet is de Hong Shixia kloof, ook wel rode steen ravijn genoemd. Op de oostelijke rotswand vind je nog steeds 185 petrogliefen en in de grotten staan, hoe kan het ook anders, Boeddhabeelden.
Met Kim heb ik een bezoek gebracht aan de Chinese muur en de Zhenbai Tai toren in Yulin, vanwaar we naar Hong Shixia liepen en een picknick hadden bovenop een van de rotsen met uitzicht over de rivier. Het Zhenbai Tai fort is gebouwd in het Ming tijdperk (1607) en staat bekend als het eerste fort dat is gebouwd op de Chinese muur, en ook gelijk de grootste.
Die dag hebben we ook de Wu Liang Dian tempel bezocht, waar restauratie in volle gang is. Overigens dezelfde waar ik met Shi Ya'nan al eerder ben geweest, het is een erg groot complex dus het blijft interessant.

Shenmu & Pingyao
Kim en ik zijn ook nog van plan om Shenmu en Pingyao te bezoeken, twee toeristisch interessante bestemmingen in de omgeving van Yulin. Pingyao is een intact ommuurd Chinees dorpje, wat er nog precies zo uitziet als in zijn bloeitijd in het Qing tijdperk. Tijdens de culturele revolutie had de stad niet genoeg geld om alles te vernietigen en weer op te bouwen, vandaar dat ze het maar zo gelaten hebben, wat de reden is dat we er vandaag de dag nog kunnen zien hoe het er vroeger uit heeft gezien.
In Shenmu zijn verschillende interessante bezienswaardigheden, waaronder het grootste zoetwatermeer van China in de woestijn.

Conflict tussen Japan en China
Het conflict tussen Japan en China over een groep onbewoonde eilanden is hier niet ongemerkt voorbijgegaan. Onder andere vanwege de geschiedenis tussen beide landen (WOII), maakt dit nogal wat los onder de bevolking. Ook werden er verschillende maatregelen genomen om de studenten te 'beschermen'. Zo was de gang naar mijn verdieping, waar de internationale en ook een aantal Japanse studenten wonen, 24 uur per dag afgesloten. Ik kon er alleen in of uit als ik de enige persoon belde die de sleutel had. De Japanse studenten hebben zelfs een week opgesloten gezeten, onvoorstelbaar. Ook de campus kon je niet zonder meer verlaten, de uitgangen werden nog strenger dan anders bewaakt, gelukkig heb ik er zelf niet veel problemen door ondervonden.
Het is bijna niet voor te stellen dat zulke 'voorzorgsmaatregelen' worden genomen, en naar wat ik hoorde gold dit voor alle scholen en universiteiten in heel China.
Vrijwel alle auto's in het centrum reden dagenlang rond met Chinese vlaggen, en anti-Japanse uitingen zoals de Japanse vlag met een kruis erdoor. Ook de winkels hadden de Chinese vlag uithangen, en overal zag je neonlicht met teksten als: 'de eilanden zijn van ons'. Japanse producten worden door de Chinezen geboycot en veel Japanse bedrijven waren genoodzaakt tijdelijk hun deuren te sluiten. Ook zag ik mensen spugen op Japanse auto's, verder verliep het voor zover ik hier in Yulin heb gezien vrij geweldloos.