Midautumn festival Yulin - Reisverslag uit Yulin, China van Mayke Helder - WaarBenJij.nu Midautumn festival Yulin - Reisverslag uit Yulin, China van Mayke Helder - WaarBenJij.nu

Midautumn festival Yulin

Blijf op de hoogte en volg Mayke

10 November 2012 | China, Yulin

Het was natuurlijk al begin oktober dat ik naar Xi'an ben geweest tijdens de vakantie van de nationale dag en het midautumn festival. Door alle drukte rondom stage, sociale afspraken en nu Marlies er is gaat de tijd zo snel dat ik helemaal vergeet om mijn reisblog bij te houden.
Samen met Zhangling en Shi Ya'nan ging ik met de nachttrein op hard seats, die op zich nog best zacht zijn, naar Xi'an. Na een paar uur in de trein is het echter toch vrij oncomfortabel, maar eenmaal in Xi'an aangekomen in de vroege ochtend was ik al het ongemak van lawaai, rokers en gebrek aan ruimte alweer vergeten.
Shi Ya'nan en ik namen de bus naar Xianyang, het dorp waar haar ouders en zus wonen. We werden hartelijk verwelkomt met een ontbijt en daarna heb ik in Shi Ya'nan haar oude kamer even uitgerust. Het was interessant om het dorpsleven een aantal dagen mee te maken en zo anders dan hoe wij het gewend zijn in Nederland. Het toiletgebouw stond aan de overkant van de weg en was niet voorzien van elektriciteit en water, na 7 uur hebben ze geen water meer en 's ochtends stond ik mijn haren te wassen bij een tijltje omdat er geen douche was.
's Avonds ging ik met Shi Ya'nan en haar broer naar het centrum waar een drakenbootrace aan de gang was. Zaterdag gingen we terug naar Xi'an waar ik de daaropvolgende dagen met Zhang Dan sightseeing ging doen. Shi Ya'nan pakte de trein naar Lhasa, Tibet.
Zhang Dan en ik hadden een druk programma en waren weinig in het hostel te vinden, we hebben dan ook een heleboel gezien en gedaan. Interessant was dat Zhang Dan me allerlei achtergrond informatie kon geven en ik van haar ook veel dingen heb geleerd over de Chinese cultuur.
De eerste dag gingen we naar het historisch museum, de grote wilde gans pagoda en het tang paradise park. De grote wilde gans pagoda is het kenmerk van de stad. Andere beroemde gebouwen zijn de drumtoren en de beltoren.
We zijn natuurlijk ook naar het beroemde terracotta leger geweest, nadat we in de ochtend de Huaxing hot springs hadden bezocht. Een andere dag hebben we gewandeld en gefietst over de nog intacte stadsmuur. We zijn meerdere keren naar de gezellige moslimwijk Hui geweest, waar allerlei delicatessen en souvenirs worden verkocht. We dronken granaatappelsap wat vers op straat geperst wordt, slenterden door de smalle straatjes en bezochten een aantal moskees waaronder de grote moskee.
Nadat Zhang Dan op vrijdagochtend vertrokken was ben ik wat meer in het hostel gebleven en heb ik veel toeristen ontmoet, waaronder verrassend genoeg ook een aantal Nederlanders. Ik ben ook zelf nog op pad gegaan naar de Tibetaanse Guangren Lama tempel. Zaterdagavond kwam Shi Ya'nan terug uit Tibet en hebben we op straat gebarbecued. De volgende dag gingen we weer naar Xianyang, en het was een bijzondere dag omdat het nichtje van Shi Ya'nan 100 dagen oud was. Dit is voor Chinezen een speciale gelegenheid en we gingen naar een speciale zaak waar de baby verkleed werd en er foto's van haar werden gemaakt met verschillende achtergronden. Bijzonder om mee te maken! Het resultaat is een beetje Anne Geddess achtig. Bij de oudere kinderen doen ze zelfs make-up op en ze krijgen bijvoorbeeld een leger of stewardess pakje aan. Zwangere moeders kunnen foto's laten maken met tekeningen op hun buik.
Zondagnacht gingen we met de nachttrein weer terug naar Yulin waar we in de vroege ochtend moe maar voldaan aankwamen.